Endelig kom resultatet på DNA testen for TNS tilbage fra Australien. Fik lige et sug i maven da jeg skulle åbne mailen, men resultatet var heldigvis godt. Wilma er ikke bærer af TNS.
Her er mailen:
Dear Janne Litgov
We have completed testing of some of the samples you submitted for TNStesting.
UNSW_ID BC2717
Dogs Name WILMA (ISDS 271510)
Microchip Number ´208224000026909´
Registration No DKK 13547/2004
DOB 16 Jun 2004
Sex F
Result not TNS
This test is for inheritance of the TNS mutation. WILMA (ISDS 271510) didNOT inherit the chromosome with the mutation from one of its parents, MOSS(ISDS 246157) or SPUNKY (ISDS 248305).This animal does NOT carry the known TNS mutation.
Alan Wilton
Head of Canine Research
UNIVERSITY OF NSW---------------------
Dermed er Wilma nu DNA testet fri for CEA (collie eye abnomality - øjensygdom), MDR1 (overfølsomhed overfor ivermetin) og nu TNS. Kombineret med hendes dejlige sind og gode hofter (HD=A) er vi nu et skridt nærmere at være klar til hvalpe.
Og hvad er så TNS tænker mange nok?? Her er lidt info om det taget fra Border Collie Klubbens hjemmeside:TNS (Trapped Neutrophil Syndrome)TNS står for Trapped Neutrophil Syndrome, som er en arvelig sygdom, hvor knoglemarven producerer neutrophile granulocytter (hvide blodlegemer), men som ikke på en effektiv måde kan videregive disse til blodet. Hvalpe, som har sygdommen, har et svækket immunforsvar, og de vil med tiden dø af infektioner, som de ikke kan bekæmpe, ej heller ved hjælp af penicillin eller lignende.
Tidligere troede man, at denne sygdom var ret sjælden, men den seneste forskning i TNS peger på, at lidelsen bare ikke bliver diagnosticeret, og det er der flere grunde til. For det første er der ikke ret mange dyrlæger, som kender til sygdommen, og derfor ikke falder over den. For det andet, hvis dyrlægen kender til sygdommen og ”leder” efter den, er det ikke altid sådan, at en blodprøve viser et lavere antal neutrophile end normalt. Desuden vil de ”angrebne” hvalpe vise flere forskellige typer af symptomer, alt afhængigt af hvilken type infektion de har fået. En del af tilfældene bliver diagnosticeret som ”Fading Puppy Syndrome” — en samlebetegnelse for svage hvalpe.Det, som gør diagnosticeringen endnu mere besværlig, er, at alt afhængigt af infektionstypen hvalpen/hunden bliver angrebet af, viser sygdommen sig i forskellig alder — den længst kendte overlevende border collie blev 2 år og 8 måneder. De fleste af de angrebne hvalpe dør eller bliver aflivet allerede i 6-18 ugers alderen.
Forskningen i TNS foregår på University of New South Wales i Australien, her er der også udviklet en DNA test. Denne test er en såkaldt markør test, hvor man leder efter 4 forskellige markører, og derefter dobbeltchecker dette med stamtavlestudier. Hvis man ønsker at få sin hund testet, skal man kontakte Dr. Alan Wilton på email:
a.wilton@unsw.edu.au.
Han fremsender så det nødvendige testmateriale, selve blodprøveudtagningen foretages af en dyrlæge, og blodprøven sendes så til University of New South Wales i Australien. Efter 3-4 uger kan man forvente at få resultatet.TNS er blevet diagnosticeret i New Zealand, Australien, USA og England. Den seneste forskning viser ifølge Dr. Alan Wilton, at TNS-genet er meget udbredt i hele border collie racen. Det kan således også forventes, at TNS forekommer hos danske border collier.TNS formodes at have såkalt autosomal recessiv arvegang - den samme type arvegang som f.eks. CEA. Det vil sige, at begge forældre skal (som minimum) være bærere af TNS-genet, for at der kan avles angrebne hvalpe.